Ako na bývanie v škandinávskom štýle

Škandinávsky alebo tiež severský štýl vychádza z tradícií severských krajín – inšpiruje sa prírodou, využíva drevo v interiéri a snaží sa využiť aj to málo svetla, ktoré klíma v týchto krajinách ponúka. Charakteristické sú svetlé farby a veľké okná bez závesov, jednoduché línie, vzdušnosť, nadčasovosť a funkčnosť.

Pozrite si základné zásady pri zariaďovaní interiéru v škandinávskom štýle:


Použite drevo a veľa bielej farby

Základom je drevo, ktoré má jemnú povrchovú úpravu a je vo svetlých odtieňoch – napríklad biely dub, javor či breza. Drevená podlaha má byť čo najviac viditeľná, používajú sa preto iba kusové koberce. Necháme vyniknúť drevené časti nábytku, drevené doplnky či hračky. Steny by mali byť svetlé, ideálne biele a vďaka tomu pôsobí interiér čisto a presvetlene.

Inšpirujte sa prírodou

Interiér v severskom štýle je inšpirovaný prírodou, často využíva prírodné materiály alebo aspoň motívy. Čistý a jednoduchý štýl výborne doplnia izbové rastliny, ktoré by mali byť tiež jednoduché a neprekombinované. Rastlinné motívy môžete využiť aj na doplnkoch alebo priamo na stene.

Držte sa minimalizmu

Interiér by mal byť vzdušný. Každý kus nábytku či doplnku vyberáme starostlivo a s ohľadom na účelnosť. Izba má byť zariadená prakticky, prehľadne a má v nej byť veľa svetla. Vďaka dodržiavaniu minimalizmu je priestor vzdušný a pôsobí čisto. Rovnako ako funkčnosť je dôležité aj pohodlie. Dovolené sú vankúše, teplé deky a kusové koberce.

Oživte interiér jednoduchými doplnkami

Pre doplnky sú charakteristické jednoduché vzory ako pruhy či geometrické tvary, ktoré nájdete na kobercoch, vankúšoch alebo priamo na stene. Často sa využíva aj potlač zvierat, rastlín, stromov či hôr. Charakteristické sú čiernobiele fotografie, ktoré sú lemované prázdnym bielym priestorom a zarámované v tenkom rámiku z dreva. Môžete tiež použiť obrázky v čiernom alebo bielom rámčeku.

Detská izba v škandinávskom štýle

Pri zariaďovaní detskej izby v severskom štýle dodržiavajte rovnaké princípy ako pri ostatných izbách. Má byť minimalistická, vzdušná, plná svetla. Nábytok by mal byť nadčasový a praktický. Pri doplnkoch však môžete popustiť uzdu svojej fantázii. Plagáty, nálepky, girlandy či lampióny štýlovo oživia izbu a deti ich určite ocenia. Zaujímavo bude vyzerať aj čierna tabuľová nálepka, na ktorú môžu deti kresliť. Výhodou týchto doplnkov je, že ich môžete kedykoľvek vymeniť a prispôsobovať tak izbu rastúcim deťom.


Pri dodržaní týchto zásad si ľahko vytvoríte bývanie so škandinávskym nádychom. Zariaďovanie interiéru v jednom štýle vám zjednoduší rozhodovanie pri nakupovaní nábytku a doplnkov aj do budúcna. Škandinávsky štýl je cenovo dostupný a ľahko v ňom udržíte poriadok.

Článok pre vás napísala Monika


Zdieľajte tento článok svojim priateľom