Čo rozhoduje pri výbere nálepiek na stenu?

Čo sa v článku dozviete?

  • Ako vybrať vhodnú nálepku pre svoj domov?
  • Ktorý materiál je pre nálepky na stenu najvhodnejší?
  • Budú nálepky držať na vašej omietke?
  • A bonus na záver: Čo si všímať pri výbere a čomu sa vyhýbať?

Ako vybrať vhodnú nálepku na stenu?
Odpovedzte si na dve základné otázky: Kam chceme nálepku umiestniť? Aký veľký je priestor pre nálepku na našej stene? A teraz poďte vybrať najvhodnejší materiál samolepky pre váš domov.


Rozhodli ste sa pre nálepku do obývačky či spálne?

Do obývačky, kuchyne, spálne a na chodbu odporúčame vinylové nálepky, pri ktorých si môžete zvoliť vlastnú farbu. Sú vyrezané z kvalitného vinylu s matným vzhľadom a veľmi decentne dotvárajú atmosféru v miestnosti. Sú precízne vyrezané, dokonale kopírujú povrch steny a ich lepenie je veľmi jednoduché . Sú použiteľné jednorázovo, teda ich umiestnenie si potrebujete včas premyslieť. Okrem vinylových sú v domácnostiach čoraz viac obľúbenejšie aj textilné nálepky. Aké sú ich výhody?

Textilné nálepky sú ideálne do detskej izby – alebo kamkoľvek

Textilné nálepky sú pre svoju farebnú hravosť, dizajn a materiál vhodné do detskej izbičky. Na vlastných stenách ich máme odskúšané aj v kuchyni, na chodbe či spálni. Preto môžeme povedať, že sú vhodné do každej miestnosti. Majú hladký, mäkký a hrejivý povrch, ktorý je ľahko udržiavateľný, keďže sa dá umývať. Čo je veľkým benefitom textilnej nálepky? Jej prelepiteľnosť. Bez problémov ju odlepíte a nalepíte späť, či presuniete inam. Nebojí sa žiadneho povrchu – nalepiť ju viete na nábytok či dvere. A neobávajte sa, textilná nálepka vám na slniečku nevybledne. O to sa starajú naše kvalitné eko farby.

Stále váhate, ktorá nálepka je pre vás vhodná? Vyskúšajte naše vzorky nálepiek, ktoré vám pomôžu rozhodnúť sa efektívnejšie a s istotou.


Akú úlohu hrá farba našej steny?

Dôležitú, ale v prípade našich samolepiek je to otázka vkusu. Čo je potrebné si uvedomiť? Farby nálepky vyniknú inak na bielej stene a inak na farebnej – je to vec kontrastu a hry farieb. Čo vám vieme garantovať je fakt, že INSPIO textilné nálepky sú detailne vyrezávané po okrajoch (žiaden biely centimetrový „rámček“ okolo nálepky) a sú dostatočne hrubé a pevné, aby farebná stena cez nich nepresvitala. V tomto prípade si naozaj posvieťte len na veľkosť nálepky :-)

Čo si treba ešte uvedomiť pri výbere nálepky?

Ešte jedno kritérium zohľadnite. Budú s nálepkami v denno-dennom kontakte vaše deti? Nálepka – jej materiál a farby – by preto mali byť bezpečné a ideálne aj dostatočne odolné. Prečo? Treba rátať s tým, že deti budú nálepku chytať, keďže je mäkká a príjemná na dotyk. A len raz zistia, že sa dá odlepiť :-) Na to však máme finty zo života. V prípade, ak je nálepka odlepená, dá sa prilepiť naspäť a samolepky sa dajú jednoducho utrieť a umyť. Žiadne prštekové otlačky pre nich nie sú problém.

Tak teda – vinylové alebo textilné?

Tak sa opýtame: plánujete v priebehu rokov maľovať alebo sa sťahovať? Chcete časom presťahovať bábätko do vlastnej izby, ale teraz mu túžite vyzdobiť miesto vo vašej spálni? Ak áno, vyberte si materiál, ktorý je opakovane prelepiteľný. Výhodou prelepiteľných (textilných) nálepiek je jednoduchá manipulácia už pri prvom lepení a možnosť ich premiestnenia. A keď sa vám stane, že sa nálepka zlepí dokopy, zachovajte kľud a pomaličky ju rozlepte.

Vinylové nálepky sa lepia cez transferovú fóliu (nič komplikované, naozaj) a dokážu vyjadriť nielen vkus, ale aj myšlienky či zásady vášho domova a rodiny. Zákazníci pri vinylových nálepkách oceňujú možnosť vybrať si vlastnú farbu a voľbu veľkosti. Vinylové nálepky sa vám jednoducho vedia prispôsobiť.

Zhrnutie: 3 kritéria pre vhodnosť materiálu

Bezpečnosť – bez PVC, ekologická tlač.

Odolnosť – pevný, hrubý a poddajný materiál

Praktickosť – prelepiteľnosť a flexibilita farieb a veľkosti


Naozaj sa nám samolepky udržia na stene?

Neodporúčame nič, čo sami nevyskúšame. Stojíme si za tým, že INSPIO nálepky držia bezchybne a potvrdzujete nám to aj vy – naši zákazníci naozaj krásnymi príbehmi a fotografiami vašich domovov . Ako teda bude nálepka držať na našej stene? To závisí od štruktúry a kvality vašej omietky. Naše odporúčanie: Pred lepením nálepky povrch steny vyčistite handričkou alebo vysávačom – odstránite prachové čiastočky.

Práve ste domaľovali? Vieme, že ste nedočkaví, avšak po maľovaní nazoaj počkajte – v lete cca 2 týždne, v zime 4–6 týždňov – kým povrch omietky poriadne zaschne. Dôvod? Nechceme predsa, aby nálepka do seba natiahla vlhkosť zo steny, čím zamedzíme jej priľnavosti k povrchu a začne sa odlepovať.

A teraz už môžem vyberať dizajn samolepky?

Samozrejme. Vybrali ste si miesto pre nálepku, zmerali veľkosť steny a rozhodli sa pre správny materiál. Teraz konečne nastal čas pre výber dizajnu. INSPIO nálepky dokážu priestor nielen zútulniť, ale aj úplne zmeniť atmosféru priestoru. Vyberajte s ľahkosťou a hravosťou.

Staňte sa umelcami svojho priestoru. INSPIO vám s radosťou podáva pomocnú ruku, aby ste si doma vytvorili krásno.

V čom spočíva rozdiel medzi lacným a drahším?

Porovnali sme našu textilnú nálepku vyrobenú v našej dielni s lacnou jednorázovou nálepkou z dovozu. Nálepky sú navzájom veľmi podobné, avšak rozdiel nespočíva len v dizajne, cene či veľkosti, ale najmä v použitom materiály. Čo sme zistili?
  • INSPIO nálepka je pevná, hrubšia, flexibilná, odolná a prelepiteľná. Je tiež potlačená ekologicky a príjemná na dotyk, na povrchu matná.
  • Lacná nálepka z dovozu je menšia, priesvitná a tenká, ľahko sa zlepí a nerozlepí, na povrchu je lesklá. Nalepiť ju môžete jednorázovo a po jej odstránení sa poškodzuje povrch.

Na vlastnej koži sa každý deň presviedčame o tom, že realita a fotky na iných e-shopoch sa môžu radikálne líšiť. Preto sa snažíme pravidelne aktualizovať vaše fotogalérie na našom webe. U nás v zásade neplatí pravidlo fake it, till you make it (oblbuj, kým môžeš). Vážime si vás dosť na to, aby sme s vami jednali otvorene a férovo.

Malé odporúčanie na záver

Pri výbere samolepiek na stenu sa skúste zamyslieť aj nad tým, aký je pôvod nálepiek. Najmä tých, ktoré chcete dať do detskej izby k vašim deťom. Cena by preto nie vždy mala hrať významnú úlohu. S čím rátajte, keď chcete „ušetriť“?

V prvom rade je to (ne)kvalita použitých materiálov a farieb – nálepka vám bude presvitať, bude plná škodlivín a PVC a pri odlepovaní so sebou stiahne časť farby či omietky. Nemenej dôležitým faktorom sú korektnosť, férovosť a lokálnosť prístupu nielen k vám, ako zákazníkom, ale aj k zamestnancom firmy, ktorí venujú svoj čas a energiu, aby vás potešili každým odoslaným balíkom. Preto dobre a eticky zvážte, koho výberom svojho nákupu podporíte :-)