Steny v detskej izbe: Ako farba a motívy ovplyvňujú deti

Zamysleli ste sa niekedy nad tým…

Predtým, než sa pustíte do zariaďovania detskej izby alebo jej prerábky, položte si tieto otázky:

  • Pre koho zariaďujeme detskú izbu? Novorodenec, dojča, batoľa, puberťák?
  • Podľa koho zariaďujeme detskú izbu? Podľa seba alebo podľa potrieb dieťaťa?
  • Aký veľký je priestor, ktorý chceme zariadiť a čo všetko do neho potrebujeme umiestniť?
  • Koľko peňazí sme už minuli na hračky a odkladací priestor, ktorý sa nachádza „len na zemi“?

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, že steny v detskej izbe sú najväčšou plochou, ktorú môžete zapratať alebo efektívne využiť na rozvoj dieťaťa? Ako sa hovorí: vymaľovať nestačí. Prečo?


Deti vnímajú farby inak než dospelí

Farby v miestnosti ovplyvňujú náladu nielen dospelých, ale aj detí, ktoré na nich reagujú na fyzickej úrovni. Vedecké štúdie dokazujú, že svetlo z farieb vstupuje do hypotalamu, ktorý riadi nervové centrum, srdcovú frekvenciu a dýchanie. Vedeli ste, že novorodenec reaguje na farby? Aj preto je detská žltačka liečená modrým svetlom.

Zrak u bábätiek sa začína vyvíjať približne po 6. mesiaci a pokračuje až do veku 10 rokov. Súčasne sa vyvíja mozog a nervové spojenia. Okolo 5 – 6 rokov veku dieťaťa sa ustáli, hoci stále nie je ukončený. V tomto veku deti ešte nevedia čítať a písať a tak sa pri nadväzovaní komunikácie viac spoliehajú na vizuálny materiál. Vedci z Kalifornskej univerzity zistili, že malé deti si vyberajú svetlé farby na vyjadrenie pozitívnych pocitov a tmavé farby na vyjadrenie tých negatívnych. Farby môžu byť preto veľmi užitočným nástrojom pri prístupe k emóciám detí.


Farba má rozhodujúci význam pri rozvoji kognitívnych a motorických schopností. Zatiaľ čo sa bábätká môžu cítiť nepokojne v izbe prevažne žltej farby, pokojné môžu byť v miestnosti, kde sú skombinované farby ako modrá, zelená a žltá. Prirodzene, každá miestnosť v našich domácnostiach je dôležitá. Avšak detská izba musí byť atraktívna a zábavná. S prvkami, ktoré prispejú k pozitívnej výchove a rozvoju mozgu. Buďte preto pri navrhovaní detských izieb a výbere farieb či motívov obzvlášť opatrní a citliví.


Sú na stenu vhodnejšie geometrické vzory alebo zvieratká?

Už vieme, že bábätká vnímajú farby a tvary od narodenia. Hoci sa očká novorodenca stále vyvíjajú, po veľmi krátkom čase dokáže vnímať aj vysoký kontrast farieb, tvarov a veľkostí.

Na základe výskumov a vlastných skúseností odporúčame umiestniť nálepky s kontrastnými vzormi a farbami na steny okolo prebaľovacieho pultu alebo hracej plochy v miestnosti. Nálepky budú stimulovať dieťatko, upútajú jeho pozornosť a udržia očká v pohybe. Vybrať si môžete napríklad z bodiek, tie symbolizujú nekonečno a ženskosť, alebo z trojuholníkov, ktoré symbolizujú energiu a stabilitu.

S geometrickými vzormi pracujte opatrne, najmä v časti určenej na spanie. Môžu byť pre dieťatko, ktoré sa snaží zaspať, príliš stimulujúce. Nad postieľku môžete umiestniť obľúbené čiernobiele zvieratká, ktoré rovnako splnia účel, avšak nebudú pôsobiť rušivo, ale upokojujúco.


Faktom je, že zraková ostrosť práve narodeného bábätka nie je úplne vyvinutá. Existujú štúdie, ktoré hovoria o tom, že novorodenec vidí iba čierno-bielo, hoci iné štúdie potvrdzujú, že novorodenci dokážu rozlišovať medzi farbami ako je červená, modrá, zelená a žltá. Vedeli ste, že keď je dojčatám prezentované celé chromatické spektrum farieb, trávia viac času pozeraním sa na červenú a modrú než na žltú a zelenú? :)


Aké farby stien sú ideálne do detskej izby?

Ruku na srdce: tu záleží od vašich preferencií a toho, čo potrebujete v detskej izbičke dosiahnuť. Stávkou na istotu je biela stena, ktorú môžete dekorovať prelepiteľnými nálepkami a obrazmi pre deti či už podľa veku, obľúbených motívov a farieb, prípadne s konkrétnym zámerom. Avšak INSPIO nástenné dekorácie sa kamarátia aj s farebnými stenami.

Snažíme sa vytvárať kolekcie tovarov tak, aby ste dokázali zariadiť detskú izbičku v jednom štýle a podľa potrieb obmieňať. Zatiaľ čo pre novorodenca môžete zvoliť kontrastné nálepky na stenu, už pre ročné bábätko si viete vybrať farebnejšie motívy dekorácií a so zdobením steny sa vyhrať. S INSPIO prelepiteľnými nálepkami z textilnej fólie dokážete detskú izbu zmeniť za pár minút, keďže sa dajú ľahko aplikovať a odstrániť. Keď zatúžite po zmene, nemusíte opätovne maľovať celý priestor izbičky.


Kedy zvoliť teplé odtiene farieb do detskej izby?

Vo všeobecnosti je známe, že najmä vo väčších priestoroch pôsobia teplé farby šťastnejšie a útulnejšie. Rovnaký efekt s nimi dosiahnete v izbičkách, ktoré sú orientované na sever, prípadne východ. Nápomocné budú tam, kde nie je dostatok prirodzeného svetla alebo kde chcete zvýšiť kreativitu a produktivitu. Čo od týchto farieb môžete očakávať?

  • Červená: je vysoko emotívna farba, ktorá energizuje telo, zvyšuje srdcovú frekvenciu, krvný tlak a zrýchľuje dýchanie. Priťahuje všetku pozornosť a skresľuje pôsobenie ostatných farieb. Spája sa so zvýšenou agresivitou, neschopnosťou sústrediť sa a dokonca aj s bolesťami hlavy. Jej silný a teplý efekt môže byť v detských izbách zmiernený v kombinácii s béžovou, modrou a hnedou farbou.
  • Oranžová: je farbou, ktorá zlepšuje kritické myslenie a pamäť a znižuje pocit únavy. Táto farba má výrazný spoločenský charakter, inšpiruje k medziľudskej komunikácii a dodáva pocit pohody. Je ideálna do izieb introvertných detí, ktoré majú problémy so socializáciou. Veľa oranžovej môže pôsobiť príliš stimulujúco, takže jej výrazné odtiene používajte s mierou.
  • Žltá: je farba šťastia a motivácie, vo svojich jemných odtieňoch podporuje koncentráciu, pričom tmavé odtiene stimulujú pamäť a inteligenciu. Preto je ideálna do detských izieb, študovní či na ihriská. Môže však u detí vyvolávať stres, pocity hnevu a frustrácie, čo vedie k zvýšenej úzkostlivosti a nadmernej plačlivosti. Pokojnejšie prostredie pre deti by mohlo vzniknúť použitím žltej v kombinácii s modrou a zelenou.
  • Ružová: je farbou, ktorá evokuje empatiu a ženskosť a vytvára pokojnú atmosféru. Napriek svojmu počiatočnému upokojujúcemu účinku môže ružová farba po čase pôsobiť dráždivo. Psychológovia priveľa ružovej neodporúčajú používať v izbách hanblivých a introvertných detí.

Pamätajte, že výrazné odtiene červenej, oranžovej a žltej stimulujú myseľ a majú energizujúci účinok na telo. Ak máte príliš energické dieťatko, nie sú tieto farby na stenu vhodné, obzvlášť ak má v miestnosti dieťatko spinkať. Naopak, svoj účel maximálne splnia v tej časti detskej izby, kde sa dieťatko hrá, keďže cielene podporujú rast a vývoj. Aby ste vytvorili v miestnosti pocit rovnováhy, môžete skombinovať teplé farby so studenšími odtieňmi, čím znížite ich negatívne účinky.


Frank H. Mahnke vo svojej knihe Color, Environment and Human Response (Farba, prostredie a ľudská reakcia – voľný preklad red.) odporúča zvoliť farby do detskej izby podľa veku dieťaťa. Pre deti v predškolskom veku a na prvom stupni základnej školy sú ideálne teplé a svetlé farebné odtiene a pre staršie deti a adolescentov odporúča zvoliť na zvýšenie koncentrácie studené farby.


Kedy zvoliť studené odtiene farieb?

Studené farby majú na telo upokojujúci účinok. Detská izba bude pôsobiť priestranne a uvoľnene a dieťatko sa v nej oveľa skôr upokojí. Tieto odtiene sú ideálne do izieb orientovaných na slnečný juh a západ, pretože majú chladivý účinok a súčasne sú skvelou voľbou do priestoru, v ktorom má dieťatko oddychovať alebo spať. Aký je ich ďalší vplyv?

  • Modrá: zvyšuje kreativitu, upokojuje myseľ a telo, vytvára relaxačné prostredie a ochladzuje. Súčasne znižuje pocity úzkosti a agresivity. Je úplným opakom červenej a keďže je farbou oblohy a oceánu, vyvoláva pocit spokojnosti, priestrannosti a pohodlia. Psychológovia modrú farbu odporúčajú do izieb pre deti, ktoré sú aktívne a živé, majú problémy so spánkom alebo sú náchylné na záchvaty hnevu, prípadne majú iné problémy so správaním. Nemala by sa však používať v nadmernom množstve, prípadne v kombinácii s čiernou, pretože môže pôsobiť smutne, melancholicky až depresívne.
  • Zelená: je farbou hojnosti, relaxu a zdravia. Symbolizuje prírodu, má upokojujúci a uvoľňujúci účinok na telo a myseľ, pričom pomáha vytvoriť pokojné a útulné prostredie. Znižuje úzkosť a podporuje koncentráciu. Vedeli ste, že zelená farba zlepšuje schopnosť čítať? Jedna vedecká štúdia potvrdila, že ak deťom položíte na text priehľadný zelený papierik, zlepšíte ich schopnosť rýchlejšie čítať a porozumieť textu.
  • Fialová: pôsobí luxusne, spája sa s bohatstvom a kráľovskou hodnosťou. Priťahuje pozornosť a zlepšuje koncentráciu, pričom podporuje tú časť mozgu, ktorá rozvíja kreativitu, ale zároveň pôsobí upokojujúco. Psychológovia ju odporúčajú aplikovať v detských izbách pri hyperaktívnych a živých deťoch. Fialová je skvelou voľbou ako do izieb predškolákov na rozvoj kreativity pri tvorivých činnostiach, tak aj do izby školopovinných detí, aby rozvinuli svoje študijné schopnosti.

Pri výbere tmavých a studených farieb buďte opatrní, pretože môžu vyvolávať pocity chladu a rezervovanosti, ak je atmosféra v priestore príliš strohá alebo nastáva šero. Na zjemnenie tohto efektu odporúčame skombinovať studené farby s neutrálnymi, krémovými odtieňmi.


Aké farby zvoliť do tínedžerskej izby?

Dospievajúci majú tendenciu opustiť farebné spektrum a začínajú sa orientovať viac k čiernej a bielej farbe. Avšak ideálnou farbou pre tínedžerov je práve hnedá. Prečo?

Narozdiel od čiernej farby je hnedá farba v priestore vnímaná ako podporujúca, spoľahlivá, pokojná a vyrovnaná. Hnedá je nápomocná pri rozvíjaní pocitov zodpovednosti a ochrany a pozitívne vplýva na rozvoj vzťahov či už v rodine, alebo medzi priateľmi. Súčasne upokojuje náladu tínedžerov a psychológovia ju odporúčajú použiť v kombinácii s intenzívnou žltou farbou, ak chcete docieliť úspech vo výchove mladých ľudí.

Hnedá v kombinácii s béžovou a pastelovými farbami je taktiež vhodnou voľbou do izbičiek či priestorov pre novorodencov. Práve táto farba dieťatku dodáva pocit istoty a bezpečia.


V tomto článku sme sa dozvedeli, že farby a motívy naozaj ovplyvňujú náladu, emócie a činy človeka. Okrem toho majú vplyv na to, ako vnímame atmosféru priestoru – či na nás pôsobí chladne alebo vrúcne, priestranne alebo skľučujúco. Mnohé vedecké výskumy a štúdie jasne dokazujú, aký veľký vplyv majú farby a motívy na rozvoj mozgu, kreativitu, produktivitu a učenie od novorodencov, cez tínedžerov, až po dospelých.

Je zrejmé, že každý rodič chce pre svoje dieťa to najlepšie. Preto v momente, keď budete uvažovať nad zariaďovaním alebo prerábaním detskej izby, popremýšľajte aktívne aj o tom, ako svojím výberom farieb, motívov a nábytku či hračiek ovplyvňujete rast a správanie svojho dieťaťa. Pomôže vám to efektívnejšie sa rozhodnúť, či chcete investovať do ďalšej skrine na odkladanie hračiek alebo radšej zvolíte vymeniteľnú dekoráciu na stenu, ktorá môže pozitívne ovplyvniť vaše dieťatko. Opäť pripomíname, že steny zaberajú v detskej izbe oveľa viac miesta než podlaha… :)


Použitá literatúra a zdroje:
thespruce.com
color-meanings.com
parent.com
renketkisi.com
psychologytoday.com
askdrsears.com
Frank H. Mahnke: Color, Environment and Human Response

Článok pre vás napísala Lucia Hirko.



Zdieľajte tento článok svojim priateľom