Luca Szűcs: Nekreslím to, čo vidím, ale to, ako si danú postavu „vysnívam”


Kto je Luca Szűcs, predstavíš sa?

Som maďarská ilustrátorka, stvoriteľka značky Weero Design a súčasne autorka a ilustrátorka knihy Cesta na ostrov dinosaurov (pôv. názov: Utazás a dinók szigetére).
Vo voľnom čase sa rada prechádzam v prírode, hrám na hudobných nástrojoch a čítam knihy. Rada pozorujem maličkosti okolo seba a všímam si tak detaily, ktoré iní nevidia.


Kedy si začala s ilustrovaním? Študovala si na nejakej umeleckej škole?

Kreslím už od malička, ale som samouk. Ilustrovať som sa naučila, a ešte sa stále učím, sama. Rada sa zdokonaľujem vo svojej profesii a pritom skúšam nové techniky.


Čo pre teba znamená tvoriť a čo je pre tvoju tvorbu typické?

Kreslenie je pre mňa meditatívny proces, keďže vytvárať nové svety je pre mňa upokojujúcim a oslobodzujúcim pocitom.


A som veľkou obdivovateľkou Austrálie a kultúry jej domorodcov. Ich umenie je oveľa viac ako čiary a bodky. Rozprávajú príbeh o Čase snívania (Dreamtime), ktorý je miestom existujúcim mimo priestoru a času, kde minulosť, prítomnosť a budúcnosť splývajú do jedného celku. Často sa inšpirujem týmto prístupom.
Nekreslím to, čo vidím, ale to, ako si danú postavu „vysnívam” alebo ako si ju predstavujem. S tým sa spája aj výber môjho umeleckého mena Weero – jazyku austrálskych domorodcov znamená korela. A pred ôsmimi rokmi som mala korelu menom Tütyüke, ktorá mi prirástla k srdcu.


Ako si sa dostala k digitálnej ilustrácii? Ilustruješ niekedy aj tradičnými technikami?

Digitálnej ilustrácii sa venujem približne tri roky. Od malička bolo mojim snom stať sa grafičkou/ilustrátorkou, avšak nikdy som nenabrala odvahu sa do toho pustiť naplno. Až doteraz.
Ak mám voľno a čas pre seba, čoho je, úprimne, pri dvoch malých deťoch veľmi málo, tak rada tvorím tradičnými technikami. Vždy som sa chcela naučiť maľovať akvarelovými farbami. Pred pol rokom som s tým dokonca aj začala, ale odvtedy som sa k tomu, bohužiaľ, viac nedostala.


Čo máš na ilustrovaní najradšej?

Je to kreatívny proces, ktorý ma upokojí a nabíja energiou.


Aké motívy rada ilustruješ?

Najradšej kreslím zvieratá a mojou najväčšou vášňou sú vtáky. Rada kreslím malé detaily, ktoré môže človek na ilustráciách doslova „hľadať“. Harmónia farieb, milý, a súčasne rozpoznateľný tvar postáv sú pre mňa tiež dôležité aspekty pri kreslení.


Čo by si odkázala začínajúcim ilustrátorom?

Nikdy sa nebojte vyraziť na vysnívanú cestu. Aj keď je často ťažká, a narazíte na rôzne prekážky, treba začať odznova. Pamätajte: cesta je vždy veľmi dobrodružná a poučná. :)


Rozhovor pre vás pripravili Valentína & Emese


Zdieľajte tento článok svojim priateľom