Mona Tomassi: Stále snívajte, zostaňte zvedaví a svet vám vráti krásne zážitky

Poď sa nám predstaviť

Som dizajnérka a ilustrátorka pôvodom z Poľska. Aktuáne žijem v Španielsku, kde vzniklo Mona Tomassi Studio – online dielňa s dvoma službami pre grafický dizajn: ponúkam ilustrácie na mieru a seamless pattern designs (voľný preklad: opakujúce sa a plynulé vzorky pre látky). Nedávno som otvorila online obchod s hotovými dizajnami a grafickými vzormi na stiahnutie.

Všetky moje diela sú ručne maľované, ale konečným produktom je digitalizovaný grafický súbor pripravený na tlač – na textil, tapety alebo iné materiály. Výsledok práce posielam svojim klientom prostredníctvom internetu. Vďaka tomuto spôsobu práce môžem spolupracovať odkiaľkoľvek so spoločnosťami z celého sveta, napríklad z Japonska, Ameriky, mojej domovskej krajiny Poľska a samozrejme so Slovenskom, odkiaľ je INSPIO :)

Kedy si začala s maľovaním?

Maľovať som začala, keď som mala 15 rokov. Inšpiráciu som čerpala z histórie výtvarného umenia. V tomto období som absolvovala kurzy kreslenia a maľovania od profesora na umeleckej škole v mojom rodnom meste – na Univerzite umení v Poznani. Moja profesionálna cesta k svetu dizajnu povrchových vzorov sa začala pred niekoľkými rokmi, keď som nastúpila na umeleckú školu v Španielsku (IED Madrid), pobočku talianskej školy – Istituto Europeo di Design. Štúdium som ukončila s magisterským titulom.

Vždy si bola grafická dizajnérka?

Vedomosti zo štúdia mi boli veľmi užitočné v mojich projektoch textilnej grafičky vo veľkej poľskej spoločnosti LPP. Pracovala som tam pre značku Sinsay Kids, kde som sa naučila veľa o navrhovaní opakujúcich veľkoformátových vzoroch a printoch pre deti. Vtedy som sa rozhodla, že táto oblasť bude cestou pre môj ďalší profesionálny rozvoj.

Avšak predtým som pracovala ako špecialistka na vzťahy s verejnosťou. Písala som články, robila rozhovory, spravovala sociálne médiá a robila mnoho ďalších druhov propagácie či organizácie úloh. Tieto vedomosti v kombinácii s mojimi umeleckými schopnosťami mi dodali odvahu začať podnikať a začať si plniť sen – stať sa nezávislým tvorcom.


Ako väčšina dizajnérov sa veľmi spolieham na svoju intuíciu a cit. To je to, čo robí každého umelca jedinečným tvorcom. Vnímam, že jedinečná koordinácia farieb je veľmi dôležitou súčasťou toho, ako budú moje diela prijímané.


Prečo si si zvolila práve akvarelovú techniku?

Akvarel zbožňujem z viacerých dôvodov. V prvom rade táto technika vyjadruje moju cit a estetiku. Chcem, aby moje návrhy boli vnímané ako jemné, upokojujúce, perfektne zladené a akvarel dokonale zodpovedá môjmu cieľu. Tiež chcem, aby každý môj návrh bol jedinečný a táto špecifická technika maľby zaručuje veľmi osobný prístup ku každému z dielu.

Taktiež každá ručne maľovaná akvarelová textúra je iná a nádherne odráža ruku umelca. Jemné farby na tapetách, nálepkách alebo textíliách sú ako stvorené pre deti a dajú sa ľahko upraviť pre rôzne typy interiérov či nábytku. Z rovnakého dôvodu vo svojom tvorivom procese mnohokrát používam aj kresbu ceruzkou.

Ako vyzerá proces tvorby od skicovania, namaľovania až po odoslanie do digitálneho sveta?

Svoje projekty tvorím na papieri, maľujem ich ručne a ďalším krokom je skenovanie. Svoje ilustrácie vždy naskenujem vo vysokom rozlíšení a potom ich retušujem v grafických programoch – napríklad Adobe Photoshop. Tam komponujem veľkoplošné vzory alebo umiestňujem printy, upravujem farby a skúšam rôzne kompozície.

Vytvorila si pre INSPIO návrhy samolepiek SAFARI. Čo bolo najväčšou výzvou?

Vytvorenie kolekcie SAFARI pre INSPIO bolo vo všeobecnosti veľmi príjemným zážitkom. Najkomplikovanejším momentom v celom procese bolo počiatočné usporiadanie takej veľkej skupiny zvierat na jednu nálepku na stenu. Predstaviť si konečný efekt pred začatím zložitého projektu môže byť niekedy výzvou, ale konečný výsledok bol presne taký, ako som si ho naplánovala. Dúfam, že sa zákazníkom moje návrhy budú páčiť a stanu sa súčasťou mnohých domovov.

Ktoré zvieratko bolo na tvorbu najzábavnejšie a ktoré najťažšie?

Veľmi rada maľujem zvieratká z celého sveta. A hoci som už urobila mnoho zvieracích projektov, tejto zvieratkovskej témy nemám nikdy dosť. Je pravda, že niektoré zo zvierat maľujem radšej, než iné. Medzi moje najobľúbenejšie patria žirafy a zebry. Možno preto, že maľovať pruhy a škvrny je veľmi zábavné a relaxujúce.

Čo sa týka kolekcie SAFARI, povedala by som, že sa mi najťažšie maľoval papagáj, pretože mojím cieľom bolo zachytiť ho letiaceho s tým, že si čoskoro nájde list, na ktorý pristane. Snažila som sa, aby bol zároveň veselý. Čo myslíte, podarilo sa mi to? :)

Aký je tvoj odkaz pre kolekciu SAFARI?

Svet je plný krásnych tvorov a dobrodružstiev. Stále snívajte, zostaňte zvedaví a svet vám vráti krásne zážitky.

Rozhovor pre vás pripravili Lucka & Mona


Zdieľajte tento článok svojim priateľom