Čo všetko potrebujete na začiatok školského roka?

Z nakupovania dobrodružstvo

Nový školský rok a nákupy školských pomôcok môžu byť príjemným dobrodružstvom, počas ktorého si s dieťaťom pri nakupovaní užijete spoločne strávený čas. Kde začať? Doprajte mu priestor na výber školských pomôcok, ktoré bude v priebehu roka používať. Bude sa cítiť dôležito a zároveň ho vediete k tomu, aby si veci vážilo a dávalo na ne pozor.

Zoznam pomôcok, čo s tým?

Zoznamy pomôcok do konkrétneho ročníka sú dostupné aj na internete. Niektoré školy alebo triedne učiteľky zasielajú rodičom zoznam školských potrieb ešte pred začiatkom roka, iní rodičia ich obdržia hneď počas prvých dní. Odporúčame vám nehrnúť sa hneď do papiernictva a nakupovať všetko zaradom.

Myslite na to, že pomôcky budete nakupovať aj počas školského roka a taktiež, že každý učiteľ má iné požiadavky. A preto je dobre niektoré veci nakupovať až po nástupe do školy, keď sa presne špecifikujú potrebné pomôcky na vyučovanie.

Čo teda máme a čo nemáme nakupovať?

Na začiatok si vypíšte na papier všetko potrebné z dostupných zoznamov. Nevynechávajte z tohto kroku malých odborníkov. Skúste sa spýtať dieťaťa, čo mu minulý rok chýbalo alebo čo by ešte potrebovalo, aby sa mu učilo lepšie a ľahšie.

PREDTÝM, NEŽ SA ROZHODNETE ÍSŤ NA NÁKUP, POLOŽTE SI TÝCHTO 5 KĽÚČOVÝCH OTÁZOK:

  • Čo je dôležité mať na školskej lavici na začiatku vyučovania ešte v septembri?
  • Ktoré pomôcky vieme zabezpečiť kedykoľvek počas školského roka?
  • Koľko kusov zošitov, pier, ceruziek, výtvarných potrieb dieťa skutočne potrebuje okamžite?
  • Čo z toho, čo máme na zozname, sa nám zvýšilo z minulého školského roka?
  • Ktoré pomôcky vieme kúpiť vo výhodnejšom balení a rozdelíme si to so susedmi/kamarátmi/známymi?

Ako zapojiť dieťa do nakupovania školských pomôcok?

Nákup školských pomôcok môže byť zábava, keď si ho dobre naplánujete. Potom, ako vyhodnotíte potrebné (a nepotrebné) školské pomôcky, pred samotným nákupom, sa s dieťaťom porozprávajte. Vysvetlite mu, že idete nakupovať nové školské pomôcky, ktoré ho budú počas školského roka sprevádzať a pomáhať mu pri učení. Učenie samo o sebe má byť zábavné a príjemné, rovnako aj príprava naň, preto umožnite dieťaťu vykročiť vlastnou a správnou nohou do nového školského sveta.

Rozpočet je dôležitý alebo ako neminúť rezervy

Jednoduchá rada: k nákupom školských pomôcok pristupujme s chladnou hlavou. Ak si na začiatku hneď určíme a vytriedime potrebné pomôcky od nepotrebných, kúpime nevyhnutný počet kusov potrebný na začiatok od rozmarov a urobíme si prehľad cien v obchodoch, tak môžeme ušetriť nemalé peniažky, ktoré sa zídu napríklad na ZRPŠ alebo krúžky.

Samozrejme, do niektorých pomôcok sa skutočne oplatí investovať – školská taška, peračník, desiatový box či prezúvky. Ak sú to veci, ktoré chránia zdravie detí, treba skutočne zvážiť pomer kvality a ceny, lebo nakoniec to preplatíte – či už opätovnou kúpou pomôcok alebo doplácaním za lekára.


Rovnako je v dnešnej dobe rozumné deťom vysvetľovať dôležitosť ekologických pomôcok a recyklácie. Použité ceruzky z minulého roka sa nemusia hneď vyhadzovať a plastový box môže nahradiť ekologické látkové vrecúško na desiatu. Pamätajte si tiež, že vymedzením rozpočtu a dodržaním stanovených pravidiel učíme deti vyberať si v rozumne. Premysleným nakupovaním tiež chránime prírodu.


Prvý školský deň

Školské vyučovanie sa v roku 2020 začalo v stredu 2. septembra. V tento deň ešte nechajte doma školskú tašku i nakúpené školské potreby. Porozprávajte sa s vašim dieťaťom, čo by rado darovalo svojmu triednemu učiteľovi na privítanie. Môže to byť čokoláda, kvet alebo ručne vyrobená drobnosť. Určite to poteší nejedno učiteľské srdiečko.

Stiahnuť Nákupný zoznam na školské pomôcky.


Zdieľajte tento článok svojim priateľom