Detská izba v klasickom paneláku - inšpirácie

Detská izba v celom byte

Rodič mieni, dieťa mení! Asi do dvoch, troch rokov dieťa roznáša hračky po celom byte. Mama je radšej, keď má dieťa stále na očiach, tak sa podvolí a zariadi mu malý kútik v každej miestnosti. Ak bývate v klasickom malom panelákovom byte, tak využijete naozaj každý kúsok voľného miesta. Čo sa nám osvedčilo:

  • Otvorené regálové police na hračky – sú ľahko dostupné a dieťa si pri otváraní skriniek alebo zásuviek nezavrie do nich pršteky.
  • V obývačke sme mali stojan na noviny a v ňom detské knižky a veľký box na hračky, do ktorého sa dali vcelku rýchlo naukladať.
  • V spálni sme dva spodné regále knižnice vyhradili na detské knihy. Nechali sme na zemi pri knižnici matrac z deckej postielky a vznikol tak čitateľký kútik – dieťa nemusí vysoko vyliezať, môže si ľahnúť, ak je unavené, môže sa v takom kútiku hrať.
  • V kuchyni sme mali malú kuchynku, (alebo veľa mám obkúka učiacu vežu), aby sa dieťa čo najviac mohlo zapájať do varenia.
  • Na chodbe sme na jednu stenu namontovali tabuľu na fixky – dieťa môže v stoji kresliť. Postačí aj baliaci papier nalepený zo zadnej strany dverí, ak nechcete montovať tabuľu. Alebo skúste tabuľovú farbu. Kreslenie v stoji je pre deti prirodzenejšie, predídete počmáraným stenám.
  • V chodbe vo voľnom výklenku sme umiestnili malý regál s boxami – na hračky, ale aj na sponky, gumky, čelenky, kefky a na stenu za ním veľké zrkadlo. Tu sa dcéra rada hrávala na kaderníctvo, stačilo doniesť stoličku.

My ťa z tej spáne dostaneme!

Ako dlho spalo vaše dieťatko s vami v spálni? My sme mali „trojletisko“ asi do dcériných štyroch rokov. V detskej izbe bola ockova pracovňa aj preto sa nám do veľkých zmien príliš nechcelo. No prišli škôlkarske vírusy a často sa dcérine choroby prenášali aj na nás rodičov. Vedeli sme, že bude lepšie, ak bude mať vlastnú izbičku. Raz sme pozerali princeznovskú rozprávku a dcérka zahlásila, že ak by mala baldachýn nad postieľkou, spávala by vo vlastnej izbičke. Vybrali sme spolu s ňou ružovú záclonovú látku, ušila som baldachýn. V najbližší víkend dcérku postrážili starí rodičia, vymaľovali sme, presťahovali nábytky a čuduj sa svete, baldachýn naozaj zabral. Odvtedy sme v spálni sami.
Rovnakým spôsobom by mohli zafungovať kolekcie nálepiek pre detské izbičky. Izbička sa stane pre deti rozprávkovo príťažlivou, a pritom vás to nestojí veľa času ani námahy. Posaďte si deti na kolená a spolu vyberte, čo by ich nadchlo pre veľkú „spinkaciu“ zmenu.

A kde si bude robiť úlohy?

Keď príde čas nástupu do školy, rodičia začnú uvažovať nad zmenami v detskej izbičke. Dieťa potrebuje priestranný stôl na písanie domácich úloh a miesto, kde si bude odkladať svoje školské potreby. Pre deti je stále dôležité mať dostatok miesta na hranie.

Rátajte s tým, že na začiatku budete s úlohami trošku pomáhať a teda je dobré, ak si môžete k stolu prisadnúť spolu s dieťaťom.

Snom každého rodiča je, aby si dieťa hneď od začiatku samostatne chystalo do školy školskú aktovku aj oblečenie. Vytvorte mu preto vhodné podmienky – nech má každá vec svoje miesto: Kde odložiť školskú tašku po príchode zo školy? Vyhraďte zásuvky alebo poličky na učebnice, pracovné listy, písanky, písacie potreby. Vyveste rozvrh hodín niekde blízko na viditeľné miesto. Vy nechystajte, len skontrolujte.
Prechod zo škôlky plnej hier do školy plnej povinností je pre deti veľká zmena. Prefíkane ich zavedením systému a dobrým usporiadaním izbičky dovedieme k samostatnosti a dobrému pocitu z tejto samostatnosti. Vynovená izbička deti povzbudí: „Mne sa veľmi páči takáto veľkáčska izbička!“ Jednoduchá a rýchla, no efektná zmena detskej izbičky je možná s nálepkami na stenu.

Puberta a študentské časy prinesú určite ďašie zmeny do izbičky, no tie zatiaľ nemáme zažité.

Článok pripravila Juliana zo stránky Školské potreby.


Zdieľajte tento článok svojim priateľom