Viete, prečo vlastne oslavujeme Medzinárodný deň žien?


ŽENY BOJOVALI ZA SVOJE PRÁVA.

Mnohí stále považujú MDŽ za socialistický prežitok. Spájajú si ho s karafiátmi, politickou agendou a lacnými úsmevmi politikov. Tento sviatok bol dlhé roky zneužívaný pre potreby režimu a ideológie. Preto sa v našich končinách MDŽ spájal s dňom, keď ženy zväčša oslavovali doma pri deťoch, politici ich za to velebili na tribúnach a muži to všetko zapíjali s priateľmi v krčme.

PÁR FAKTOV O MDŽ

  • Začalo to v New Yorku v roku 1908
  • 40 000 žien začalo boj za rovnoprávnosť
  • Bojovali za právo žien voliť (trvalo to 107 rokov, ako posledná krajina dala právo voliť ženám Saudská Arábia v roku 2015)
  • Bojovali za 8 hodinový pracovný čas
  • Bojovali za lepšie pracovné podmienky
  • Bojovali za ženy a dcéry a začali boj, ktorý trval dlho.

PREČO OSLAVUJEME MEDZINÁRODNÝ DEŇ ŽIEN?

Deň žien je medzinárodne uznávaný sviatok stanovený OSN na 8.marca. V tento deň oslavujeme prvý štrajk 40 000 newyorkských krajčírok v roku 1908, ktoré bojovali za zrušenie desaťhodinového pracovného času, proti nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam. Demonštrácie sa tradične konali v nedeľu. Prvé veľké zhromaždenie za volebné právo žien sa konalo 8.marca 1908 v New Yorku.

KTO PRESADIL TENTO SVIATOK?

Na prvej medzinárodnej konferencii Druhej internacionály v roku 1910 v Kodani presadila sviatok Medzinárodného dňa žien nemecká socialistka Clara Zetkinová. Vtedy ešte bez určenia pevného dátumu. Mala 53 rokov a bola veľkou bojovníčkou za práva žien a ich rovnoprávnosť.

ZA ČO PRESNE ŽENY BOJOVALI?

  • volebné právo
  • osemhodinový pracovný čas
  • zlepšenie špeciálneho zákonodarstva

KEDY BOL STANOVENÝ PRESNÝ DÁTUM TOHTO SVIATKU?

Dátum 8. marec sa ustálil až po prvej svetovej vojne v roku 1917. Sviatok sa veľmi rýchlo rozšíril. Časom sa jeho význam vyvíjal, niekde bol politický, niekde feministický a niekde zasa apolitický, pripomínajúci skôr obdobu Dňa matiek. V Rakúsku, Švajčiarku a Nemecku ho oslavovali ženy už od roku 1911. V cárskom Rusku tento sviatok oslavovali od roku 1913, ale demonštrácie neustávali a tak po veľkej demonštrácii v Petrohrade v roku 1917 bol dátum pevne stanovený na 8. marca.

AKO TO BOLO U NÁS?

Prvý sviatok MDŽ v ČSR sa konal v roku 1921. O rok neskôr už tento sviatok nadobudol masový charakter a oslavoval sa všade. Počas druhej svetovej vojny bol MDŽ zrušený, posledný sa konal v roku 1938. Po roku 1945 bol MDŽ znovu obnovený.

AKO OSLÁVITE TENTO SVIATOK?

Či už to bude večerným posedením s kamarátkami, alebo príjemným večerom so svojimi blízkymi, oslávme to. Práva, ktoré dnes ženy majú, považujeme za samozrejmé. Ale boj ešte nie je na konci. Stále tieto práva neplatia všade a my by sme mali byť rady, že ich už máme. Tak si aspoň pripomeňme, čo to vlastne môžme a začnime byť na tieto práva hrdé. Či už je to právo učiť sa, voliť, chodiť von, povedať svoj názor, právo rozhodnúť sa a právo pracovať, či nepracovať. Sú to naše práva a buďme na ne pyšné. Trvalo dlho ich vybojovať.

Článok pre vás napísala Slávka


Zdieľajte tento článok svojim priateľom